Friday, 5 October 2012

Dental Checkup..Good boy Ammar!

 

Semalam Ammar ada dental check up kat Klinik Maxilofacial kat PPUKM. Untuk pembaca baru kat sini, tahun lepas Ammar ada buat  operation gigi. Boleh cek kat entry ni: Ammar had comprehensive dental operation (klik). Dia sangat excited untuk check up kali ni since early this week. Saya takut dia macam hangat-hangat chicken poo poo je, sebab last time dia macam tu jugak, lepas tu sampai klinik langsung tak nak duduk kat kerusi tu. Sambil dukung je doctor cek, tu pun tak nak buka mulut sangat.

 

So, semalam...while waiting, macam biasa lah..Ammar kan sentiasa dengan bukunya. But this time saya terlupa nak bawak buku dia, tapi saya dah print out siap-siap worksheet kat internet activities for 5 years old kids kat office sebelum ambil Ammar kat taska.  Ada soalan maths (addition and substraction), crossword puzzle, join the dots and etc…Easy peasy kan keje saya. Kalau saya tak ready benda2 ni semua, dia akan cepat boring dan mula dia kacau saya asyik nak berdukung saje.

 

Tak lama pun tunggu , saya suruh dia alert sendiri bila nombor keluar kat digital screen tu. Saya dengar the staff panggil nama Ammar, tapi Ammar kan dia tunggu nombor dia keluar, dia cakap belum lagi mama. Tak lama lepas tu, nombor keluar, dia yang ajak saya masuk.
 

Masa kat dalam bilik pemeriksaan, the staff kat situ memang ingat dia.. dulu Ammar datang bawak ultraman and pakai baju Ben10 pun diorang ingat. Kali ni Ammar pakai selipar Ben10 pun diorang tegur. Saje nak ambik mood budak kan. Diorang sangat nice, so Ammar pun ok je. Bila Mr Naga datang, dia greet Ammar and salam..Ammar pun ready duduk kat kerusi tu. So, dapat la saya amik gambar ni.
  
 
 
 
 So far Alhamdulillah…gigi Ammar ok. Just maintain brushing. Mr. Naga tu sapu cream kat bahagian gigi sensitive. Mr. Naga ni sangat nice orang nye. Tapi memang biasa kan Dr gigi semua baik2 especially for kids..tak nak bagi diorang takut. good boy abang Ammar. Next TCA adalah tahun depan…boleh jumpe Mr. Naga lagi.
 
 
 Before balik sempat singgah main dulu kat playland Klinik Paeds..saya cakap 5 minit je. Dia cakap ok!
 
 
 Sementara tunggu nak balik rumah, stay kejap kat office/lab saya. Tunggu Mr. husband habis keje boleh balik sama-sama. While waiting, Ammar main jigsaw puzzle games kat internet. Dia memang suka main puzzle. Sampai boring2 main. Kawan saya pun  offer main games kat tablet dia.
 


 Alhamdulillah, Ammar memang ambil pengajaran pasal gigi dia tu, sebelum tidur mesti gosok gigi. Adam pun sama, takut gigi rosak dan kena pakai gigi besi. Pada sesiapa yang ada anak-anak yang malas gosok gigi, tunjuk gambar operation Ammar (klik), mesti takut hehehe…
Thank you for reading this blog!



3 comments:

Nurhasliza Nordin said...

Bagusnya budak Ammar ni. Berani jumpa doktor gigi. Kebanyakkan budak kecik takut jumpa doktor. Terutama doktor gigi. Eh, orang besor pun sama. Ehehe. :D

Husna said...

hehehe..
dah ckp elok2 dgn dia sepnjg minggu ni..so dia janji nak duduk and bukak mulut bila doktor suruh..so dia pegang janji dia..hehe

nur said...

hi..blog walking here..singgah ler blog sy gak kat http://precioushandsatelier.blogspot.com/ tgk bunga2 cantik mekar dlm cara berbeza ssuai utk deko umah anda..