Wednesday, 16 May 2012

Home Progress: Tembok, Grill dan Security Alarm Wiring




Hari ni nak update pasal progress rumah baru. Sorry kalau ada yang bosan hehehe..tapi saya excited nak masuk rumah baru. So, kerja-kerja sekarang ialah menaikkan tembok luar tu sehingga 6 kaki tinggi. Tembok yang developer buat tu rendah sangat dalam 4 kaki lebih je. Memang orang boleh lompat masuk, dahla ada lubang-lubang kotak buat tempat pijak.  So kasi up sikit. Kitorang mintak ayah Ah Wuen yang buat grill tu buatkan keje-keje construction ni. Diorang start buat keje 3/5/12 dan habis pada 9/5/12.

Ni mem besar tengah dok pantau diorang buat keje. Uncle-uncle ni semua dah 50 tahun lebih tapi masih kuat kerja, kerja pun nampak kemas je..orang lama la katakan.




Tembok divider dengan jiran pun mintak up kan sampai 6 kaki juga. So senang la saya nk keluar depan tu sikit takdela kena pakai tudung, melainkan kalau ada orang lalu depan pagar la. Bukan tak nak berjiran ye, sebab2 safety dan nak privasi sket.





Selain naikkan tembok , kitorang mintak uncle tu tutupkan tingkap kat living hall. Dah ada sliding door kat tepi tu, kitorg rasa tak perlu tingkap ni, buat tambah kos nk grill dan pasang langsir je. So kasi tutup.





Satu lagi tingkap dapur yang menghadap dapur jiran belakang pun kitorg tutup. Ni pon tak perlu jugak sebab dah ada tingkap tepi. Lagipun rasa selamat sikit tutup tingkap ni sebab tingkap ni betul2 tepi jalan belakang, kang tengah2 memasak ada org menjengah ke kan. Kitchen cabinet tu developer dah sediakan. So bila dah tutup tingkap ni bolehla buat overhead cabinet, tapi ni future plan. Kalau rumah intermediate diorang tak ada tingkap tepi tu so bolehla tambah cabinet kat situ.







Lepas tu pada 11/5/12 (Jumaat) kontraktor datang pasang grill. Grill ni kitorang design sendiri sebab bila tengok katalog memanjang tak berkenan. Kitorang nak design yang simple and sweet, dan kebanyakan design rumah modern kan just horizontal line je. Design yang glemer untuk rumah modern adalah horizontal line dengan ada sket2 bunga kat tepi. Tapi ramai dah yang pakai ni. So kita buat lain sket ok. En. Hasben lukis dan bagi pada kontraktor Ah Wuen untuk direalisasikan.
-
-
-
-
-
-
-

-
Taraaa…lukisan En. Hasben saya telah diterjemahkan dalam bentuk reality hahaha..Ok tak?  Kitorang suka!! ni sliding door tepi.



Kalau design untuk tiga panel macam ni. Ni kat tingkap dapur.





Hari yang sama kontraktor pasang grill, ada jugak kontraktor security alarm datang buat wiring (yang tangga kat dalam dengan wire tergantung tu). So sibukla haritu, dengan kotor habuknya, bunyi bising nye. Nasib baik tak bawak 2 orang hero kecik tu. Diorang kalau datang mana boleh duduk diam. Berlari satu rumah. Kontraktor alarm ni hanya buat wiring je dulu, nanti alarmnya akan di pasang bila betul2 nak pindah nanti.




Dinding yang paling parah kena hacking! Lagi parah nak tutup dan cat balik satu rumah nanti.



Itu sahajalah dulu ceritanya. Esok kontraktor wiring and plaster ceiling pulak buat kerja. Risau jugak apa yang kitorang design tu tak cantik. Hopefully ok la kan. Lampu dah beli cuma kipas je belum. Checklist sekarang ialah kipas siling, kipas dinding nak letak kat dapur, cat dan juga langsir. Langsir yang paling saya pening, bukan masalah design sebab saya nak yang simple je, nk buat eyelet. Tapi saya takut tak match dengan warna keseluruhan ruang dan tema. Pening tau nak masuk rumah baru ni, macam-macam kena fikir dan buat. Kalau korang kaya boleh hire ID. En. Hasben saya dah macam zombie. Asal balik dari oncall (dah la oncall ICU HKL), terus uruskan hal rumah ni..kesian. Jomla..pening secara berjemaah dengan saya hahaha!!




Thank you for reading this blog!







20 comments:

Atia said...

Cepat lah jugak....masing2 mbuat keje masing2....huh....umah saya nnt setakat buat yang basic jer kot.....bajet ciput jer....baca cerita awak ni....wah bestnyer....complete

Husna said...

Atia,
kitorg buat pun sikit2 aje. Priority kitorg adalah safety..ada duit nnti tambah sikit2. Tak adalah complete sangat. nnti update la cerita rumah baru ye..

Easy Read said...

salam.. saya google pasal PCH dan pajam dapat blog ni.. dah lama juga baca... asyik check dan datang balik sebab nak tengok time yang ini lah.. time me-reno! hehehe...

langsung tak bosan ok! sila update lebih detail hehehe.... dan banyakkan lagi gambar huhu... sebab kita nak juga panduan2 dan pengalaman2 yang secara tak sengaja, blog ni dapat membantu... macam... contact contractor ke alarm vendor ke ...huhu syukran! zura

Husna said...

tq byk2 zura..
saya ingat saya syok sendiri menulis ni haha, kalau boleh jd panduan pd org lain Alhamdulillah..tak senang sbnrnya nk masuk rumah baru ni..sbb tu suka nk share kat blog.
oh ye contact kontraktor kat entry lg satu tp lupa plk mskkan kontraktor alarm tu kan..insya Allah nnti saya update ok..

tq sudi baca zura. tp you disable profile tak dapat nk stalk you hehe...

syamimi fatin said...

mmg best perasaan msuk rumah bru tpi penat kemas brg hehe

Yani Faiz said...

bestnya back ur prep masuk umah baru..
me wat simple2 je masuk umah baru.. sangat2 tak der budget...

Yani Faiz said...

bestnya back ur prep masuk umah baru..
me wat simple2 je masuk umah baru.. sangat2 tak der budget...

Husna said...

Yani,
Alhamdulillah..ni pun buat mana yang perlu dulu.. more pada safety..rumah Yani kat mana?

Haniff Hassan said...

Salam,

Saya ni kire berjiran la cuma rumah saya hujung dkt taman permainan sn..sy tertarik dgn renovation yg dh dibuat..especially tembok pagar tu..nk tanye bpe kos die?..satu lagi langsir tu buat kt jakel s.a. yg dekat dgn i-City tu ke?..ade survey Tewah x?..x penah compare hrga sume ni..mmg x smpt..ikut org recommend je..pastu lawn tu ape planning?..ade kontraktor landscape yg blh direcommend ke..heh..

By d way, ktorang x pindah lg..mayb dlm 1-2 bulan lg kot..nway, Selamat Berjiran!!..

Husna said...

salam En Hanif..
the whole cost tembok n tutup 2 tingkap adalah RM5k. ni pakai kontraktor kampung..uncle2 cina yg buatkan. diorg ni nak buat yg simple n mudah je, sbb ada request buat something kt tembok tu mcm tedious sket keje nye diorg xnk buat even kita boleh byr..one thing ok jgk sbb kitorg bukan byk bajet..malas nk cr kontraktor lain..nnti lari bajet kalo ikut nafsu haha..

tewah sy xsurvey plk, sbb sy hnya tau tewah kt the mines je..tp org kata murah..xtaula diorg ada service dtg ukur n psg ke tak. kitorg n yg jd payah sgt sbb memanjang tgk kain semua zbwrkenan plus nk harga yg affordable..tu yg jd merata pg tu..

lawn tu buat ms ni mcm tu lah dulu..bersihkan sndiri cabut2 duri semalu yg byk..cangkul sket2..xde bajet lg nk amik kontraktor. pernah dpt yg paling murah harga rumput carpet rm1/sf..termasuk keje2 merata tanah n baja..kontraktor ni kat kuang/sg buluh. xingat jenis rumput ape tp ni promotion raya haritu.. .. selamat pindah dan berjiran..

AHMAD AFDZAL MD ISA said...

Salam Husna...

Nak tanya ada masalah tak nak hacking dinding utk wiring alarm or nak buat conceal aircond piping... rumah SPD kat IBS..... insya-Allah sy pun akan menjadi jiran awak nanti...

thanks..

Husna said...

Salam En. Afdzal,

Alhamdulillah..masa buat wiring alarm haritu ok cuma masa conceal aircond piping terkena sket besi tapi contractor tu alih sket ke tepi so ok je. It just that kena very carefull sbb buat by random kan. Biasanya contraktor yg dah lama pengalaman diorang tahu nak handle ni.

selamat pindah rumah baru dan berjiran. Btw, rumah yang mana satu?

AHMAD AFDZAL MD ISA said...


Thanks Husna for the reply,..

ur blog mmg really fantastics... byk info yg sy and wife sy dapt.. thumbs up !!!

rumah sy di Ivory... nanti jemput lah ke rumah.....jiran kan... jiran maufakat.. membawa berkat.. insya-Allah..

thanks

waktong said...

salam.kontraktor ni ada kawan2 area kota tinggi johor x?

lina said...

Salam nak tanya kontraktor Cina tu ada nombor contact tak? Sy beli rumah di Nilai nak wat tembok sket
Thanks

Plie said...

Salam,
Boleh share contact no. tinted & grill contractor.
Email sy plie_aby@yahoo.com
Thanks.

Nurul said...

Salam. Kak husna, saya n hubby baru dpt kunci umah zeta park. Alhamdulillah, akhirnya siap juga rumah idaman. Saya nak tanya pendapat pasal grill. Saya tgk grill tingkap cantik n kemas klau pasang dalam frame tingkap. Maksudnya tak la nampak mcm lebar grill terlebih dr frame tingkap. Tapi concernnya psl dinding umah IBS. Ada pendapat kata klau drill sipi2 boleh buat tepi2 dinding tu terserpih. Pengalaman kak husna mcm mane? Tq atas perkongsian :)

Kedai Cctv said...

hye semua, Kepakaran kami adalah membantu menjadi 24hours online bodyguard anda melalui pemasangan cctv, alarm dan autogate . layari wwwkedaicctv.com atau wasup 0163234709

Amir renovation said...

Assalam tuan / puan .sy membuat keje2 ubah suai rumah dan pejabat..seperti mnyambung rumah.plaster siling,pasang tile,buat porch,wayaring,plumbing,pagar dan autogate,vinyl floor,wallpaper,waterprofing,grill,landskap dan kolam hiasan.terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,bndr sri putra,sepang,nilai,cheras,puchong,semenyi dan kuala lumpur.hubungi sy d no 0192945175 atau wssp sy d no 01129110298

Amir renovation said...

Assalam tuan / puan .sy membuat keje2 ubah suai rumah dan pejabat..seperti mnyambung rumah.plaster siling,pasang tile,buat porch,wayaring,plumbing,pagar dan autogate,vinyl floor,wallpaper,waterprofing,grill,landskap dan kolam hiasan.terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,bndr sri putra,sepang,nilai,cheras,puchong,semenyi dan kuala lumpur.hubungi sy d no 0192945175 atau wssp sy d no 01129110298