Tuesday, 12 June 2012

Cuti Sekolah = Balik Kampung

Cuti sekolah haritu kami tiga beranak sempat balik kampung saya kat Perak, husband saya mcm biasala..mana boleh cuti kalau tak apply awal2..kalau dapat pun sehari dua..mana cukup nak dok lelama kat kampung. So, abahnya kena tinggal. Ini pun kebetulan sebab mak dan abah ada kat KL hantar adik bongsu saya masuk Asasi UIA kat PJ. Lepas tu kami tiga beranak ni dan kakak, balik kampung hantar parents saya balik…yeay!! Best tau balik kampung..boleh mandi sungai..belakang rumah saya ada sungai..

Dalam kereta..on the way balik kampung..Abang Ammar dok dgn tokwan kat depan..ultraman tu setia kat tangan..tak tinggal ok!




Sampai kampung pukul 3.0pm..pukul  6pm turun mandi sungai..best betul sbb cuaca kan panas…air sungai sejuk…best betul. Bila dah balik KL ni, time panas2 tengahari tu teringat nk mandi sungai..


Jeles tak korang? Best giller! Berendam lama2 macam badak sumbu hahaha..


Esok paginya, bangun tido buat lawatan..ni jenguk2 ayam dalam reban tokwan


Ni pulak kat kandang kambing.. Makngah nye mmg rajin layan budak2 ni. Adam takut..tak lepas tangan saya dia pegang..duduk pun jauh je.. Maknanya kena selalu la balik kampung nak bagi berani.. Lembu je takde sbb dah abes buat kenduri adik kawen haritu..



Ada 13 ekor kambing termasuk 4 ekor anak2nya. Ni tokwan nak jual dah tahun depan nak buat modal g umrah..pastu nak berehat sahaja..tak nak bela ape2 dah..



 
Jumpe pulak buah nona..dapat la kutip sebakul kecik.. kat belakang tu la sungai..





Dah nak nak balik rumah..tokwan cakap dari dalam rumah.’.bukak la pintu reban tu bagi ayam keluar..” merasa la jadi org kampung budak2 ni bela ayam hehehe…





Tengahari tak nak bagi diorang tengok tv je, ajak diorang buat art..tampal2 kertas warna..Ammar buat apple, Adam buah mangga.. Ammar sabar je buat..Adam ni dia cepat penat dan bosan..so lps ni kena buat aktiviti yang cepat dan best supaya dia tak cepat bosan..





Petang tu pegi rumah sepupu diorang, Tasnim kat Penang..kalau dah berjumpe mcm2 hal diorang ni..pukul 12malam dok melompat atas katil lg..sbb jarang jumpe kan..



Esoknya ke rumah paklang di Baling..banyak duriah woh! Dapatla bawak balik 4 biji untuk abahnya..tapi buat kuah durian jamu keluarga mertua dan adik beradik husband.. Alhamdulillah..rezeki yang sedikit dikongsi bersama… 4 biji durian boleh makan 15-20 orang.. best kan! makan berebut memang best!




Hantu Durian!!!!! You’re caught!! Haha..mengadap sorang2..




Bila tanya Ammar dan Adam best tak balik kampung..diorang cakap BEST!!! Boleh mandi sungai..Insya Allah…ada masa kita balik lagi..

Thank you for reading this blog!










2 comments:

Pn. Sheila@CC said...

bestnyer makan pulut durian.... suka sgt...

Husna said...

betul betul...fav tu..tp ni tak sempat buat pulut..roti gardenia je..