Tuesday, 17 July 2012

Langsir Jakel dan Blind Baagus. Tidak menjengkelkan dan bagus-bagus saja haha!

Langsir ni adalah salah satu benda yang paling susah saya nak beli. Dah la tak pandai sangat bab-bab langsir ni. Pastu cerewet plk kan.. Banyak jugak la kedai saya survey: kedai-kedai kat Nilai 3 tu, Macy, Carrie, Jakel, Elyza’s. Saya nak kain yang murah tapi nampak mahal (boley camtu??) dan design eyelet kat sliding door dan French pleat untuk tingkap. Punya banyak kedai kat Nilai 3 tu satu pun tak berkenan, ada kain berkenan takde pulak warna yang nak. Plus kat Nilai 3 tu charge mahal untuk datang ukur dan installation… bukan nye jauh pun.. 5km je pun nak charge sampai RM100. Mintak pasangkan rod pun dia nak charge sampai Rm12 sekaki!! Belum harga rod nye lagi. Gile kan?

Pergi Jakel Shah Alam. Pening jugakla pilih2 kain ni. Karang lari tema la, apa la. Since dioarng offer boleh datang dan pasang free, so kira kena buat sampai jadi jugakla ngan Jakel ni. 



 Punye la lama memilih sampai saya terus terduduk kat lantai Jakel tu sampai la ada orng hulurkan kerusi hihihik… Ni tengah tunggu dia p cari kain dalam store. Ada lagi rupenye kain dalam store tuu, nape tak letak luar..? sbb tak cukup ruang pulak katanya..

Ulang-alik sampai 4 kali jugak la masa tu last2 confirm buat dengan Jakel SA. Yang bestnye, walaupun ada diskaun, boleh bg diskaun lagi. Dah total semua pun boleh diskaun lagi sampai jadi dan puas hati. Nanti bolehla cari staff nama Aisyah, sabar je dia layan kitorg yang macam-macam ni. Disebabkan nak raya ni kan, lebih kurang 2 minggu jugak la kena tunggu diorg dtg pasang. Nasib baik saya mintak diorang pasang terus rod dan rail masa datang ukur sebab boleh pakai dulu langsir yang ada lagipun bila kerja2 drill ni berhabuk..kalau rumah dah bersih dan mop, kena mop lagi ye...

So nak tengok hasilnya..
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
taraaaaa........

(orang Jakel blk je, husband saya sibuk dok betul2kan langsir tu)
Tema warna: kelabu
Design: eyelet, combine kain bunga 25%, kain plain 75% (sliding door living hall), kalau kat dining hall pulak 50% kain bunga + 50% kain plain.
Saya suka design eyelet ni nampak kemas je. Kain yang plain tu jenis velvet, so dia berat dan jatuh cantik je...



 Ni gambar bila kita buka langsir bila siang. Nak ikat kat tepi pun boleh..








Ni langsir kat bilik Ammar dan Adam. Tema ‘Cars’. Punye la dia seronok sampai lari pusing-pusing bilik lepas siap pasang. Actually Ammar sendiri cakap nk langsir warna biru. Spesifically biru terang katanya. Tapi ada kain ni je kat Jakel. Sib baik ada jugak biru. Seminggu sblm pasang tu hari-hari dia tanya ‘Langsir Ammar warna biru kan? Langsir Ammar warna biru kan mama?’ Penat nak jawab. 'Ye sayang..warna biru'. Kang dia tanya lagi..'kenapa mama cakap sayang?'... dah panjang pulak conversation dia. Kain ni sedap sangat bila pegang dan boleh jugak nak buat cadar. Nanti ingat nak beli buat cadar Ammar dan Adam.

Bagus staf Jakel nni. Diorang buat kerja cekap dan pantas. Pastu tak berkira, siap offer untuk pasangkan langsir2 yang dah sedia ada kt rumah ni.


 Untuk tingkap kat dapur, tangga dan family area saya guna blind. Beli kat Baagus masa ada mid year sale haritu. Diskaun 70%. Blind ni pun orang Jakel yang pasangkan. Diorang tak kenakan extra charge pun. Memang sangat dedicated diorang buat kerja.


 Memborong blind..borong ke???

Ni contoh blind Baagus yang kitorg beli…pasang tingkap tangga. So far ok.


Disebabkan saya nak langsir warna putih untuk master bedroom, dan nak murah sket so saya tempah je la kat Nilai 3. Tapi geram betul bila dah siap..workmanship hancussss..dengan langsir kat sliding tu hanging dan tak sama panjang!!..so cahaya boleh tembus la.. hangin la saya. Ingat nak pergi balik tapi langsir dah gantung susah nak bawak turun, ni pun org Jakel yang volunteer tolong pasangkan. Bila buat design eyelet nak kena buka screw kat rod tu..kalau yang cangkuk tu sendiri bikin boleh lagi. Nak redho je ke or nak pegi komplen? Sakit mata bila masuk bilik je terus nampak langsir sliding door tu..huh!

tengokla langsir yang menyakitkat mata tu! minggu ni kasi turunnnnn...


So, nak ucapkan thanks to En. Jo (Floor Manager, Curtain Department), Aisyah (SA), dan tukang ukur dan pasang Hilman and sorry sorang lg tak tau nama. Tunggula 5-10 tahun lagi baru tukar langsir baru hehehe…

Korang dah baca IMPIANA keluaran Julai 2012? ada 60++ fesyen langsir inspirasi terkini sambut lebaran..pelbagai idea, konsep, fabric dan jenama.. sape yang still dok fikir2 pasal konsep moden kontemporari ke, English ke, mewah ke, shabby chic ke, retro ke.. apa lagi pergi beli sekarang sebelum kehabisan.


pesanan khidmat masyarakat saya:
1)     Tips pilih kain, jangan cari yang keras kejung ye..nanti macam langsir pakai skirt kembang plk kan.

2)     Dapatkan anggaran (at least) tinggi dan lebar tingkap masa pergi survey harga. Ukur sendiri dulu. Kalau dah ada rod atau rail kat tingkap tu lagi senang nak ukur. Untuk yang belum ada, nanti bila diorang datang ukur akan terlebih terkurang sket je. Biasanye lebih la kan. Bila dah ada ukuran, nanti diorang boleh kirakan berapa harga anggaran walaupun tak tepat tapi kita boleh bajet brp nak berhabis untuk langsir. Macam saya dah ada bajet sendiri, so kena cari langsir yang fit that bajet. Kalau mahal reject..terus keluar kedai. Errr..saya senyum jela ckp..’nnti kalau saya confirm saya datang lagi ye.’ Maka confirm saya tak masuk dah kedai tu! Tak sanggup nak berhabisan sampai RM7K-RM8K yang macam Elyza’s quote tu!

3)     Macam saya, saya suka beli warna-warna yang tak di telan zaman (bukan bermusim) dan design yang simple. Sebab langsir ni kita nak pakai lama. Biasa org pakai 5-10 tahun baru tukar kot. Tapi terpulang pada citarasa masing2 dan juga bajet.

4)     Untuk nampak efek siling tinggi, langsir biasanya di pasang lebih daripada tinggi atau hingga paras siling. Tapi masa pilih kain, contohnya kain bidang 110 inci, kalau corak kat kain tu melintang, paling tinggi boleh buat langsir adalah 104 inci, ni dah tolak lipat basi. So, jangan berangan nak langsir sampai siling ye. Kalau nak jugak, pilih kain yang sesuai yang tak kacau corak kain. Kalau kain bidang 110 inci, tak banyak guna kain tapi harga kain jd double dengan harga yang 60 inci.


Contoh kain yang corak melintang..so kalau nak buat menegak kena ikut la berapa panjang/tinggi langsir yang korang boleh buat.





itu saje la pengalaman saya beli langsir. Semoga korang dapat langsir impian dan selamat mendeko-deko untuk raya dan juga rumah baru anda.



Thank you for reading this blog!




19 comments:

misshannajr said...

tQ bg tips berguna ni..saya pun cerewet sgt bab langsir ni..

Husna said...

misshannajr..
tq..sharing is caring..
akhirnya siap jugak langsir saya kan..

Atia said...

jakel tu dekat blakang opis saya ni jer....tapi saya pergi beli langsir nun jauh di Nilai 3 tu....hehehe...kedai yang saya pergi tu nama dia Sofina....bangla tu pun banyak bagi diskaun....saya pilih kain plain.....yang day curtain ada corak polkodot.....tak sabar nak pasang untuk tengok hasilnya.....harap2 memuaskan hati.....

Husna said...

harap ok la Atia punye, saya punye langsir yg menyakitkan hati tu bangla jugak yg jahit..mmg la tgk yg kat kedai cantik je dia jahit, boleh bg diskaun dan diskaun lg..tp hancusssss... dah la kain sikit jd kedutnye pun sikit je (french pleat). sib baik buat yg kat bilik..kalau buat yg kat living hall jahit mcm tu hbs bangla tu nnti..saya tak pakai day curtain sbb dah tinted, plus nk jimat..nntila bila2 ada duit tambah kemudian...

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

wahhhhhh cantekkkkknyeeee

ReeneeRaaid said...

nice choice!

tak tahu plak org jakel boleh dtg umah pasang langsir. thanks for sharing :)

reeneeraaid.blogspot.com

Husna said...

thanks mak dara and Reenee :)

@Reenee, welcome to my blog, thanks for dropping by.

michael said...

salam,

hi..slalu baca blog ni, tp xpernah tinggal komen. nak tanya sket, u dah duduk kan kat rumah baru ni..mcmana dgn kawasan tu? ok? selamat?

satu lg, dlm post dulu, u ada mention ada something yg buat hati tak senang pd waktu2 tertentu.. blh share tak?

insyaAllah we'll be (practically) neighbours soon. itu yg nak tanya :) thanks yea!

Husna said...

@michael..hi jiran
so far ok je, i suka sbb tenang..bunyi kereta sekali sekala je..kereta kat highway pun xdengar sbb rumah i kan betul2 sebelah that tangki. Tapi bila sunyi sangat kes pecah rumah la pulak, my neignour selang sebuah dah kena pecah masuk isnin last week time org pegi keje. yg buat kitorg tak senang pd waktu2 tertentu adalah bau busuk from dumping area..especially waktu malam and pgi2..

btw, bila u nak pindah and rumah u kat mana?

Husna said...

*neighbour

michael said...

salam husna

tq for the reply. ouhh tak hilang lg yer isu bau waktu pagi tu. bau smpai ke dalam rumah ke? risau jugak ni, selalu terbaca dlm forum PCH psl kes pecah rumah di area sana. they shld hv open police station di PCH, since ramai org staying in the area nowadays. bau tu teruk sgt ke? or barely noticeable bila dlm rumah?

pindah tu lambat lg, insyaAllah 2014/15 heheheh.. actually blom decide lg bila nk pindah. area rumah dkt ngn kedai n highway.

Husna said...

Michael,
bau tu kat luar rumah je, bila malam dok dalam rumah tutup semua pintu tingkap mmg takdela bau. Tapi mmg menusuk la bau nya.

Tula, kita mmg kena suggest ada pondok polis at least kat PCH ni.

Wow, kalau dpn kedai that would be Ivory villas? rumah besar dan tanah luas mmg idaman hati la..lambat jgk ye 2014/2015 br siap, fasa baru?

tp siang hari pun dekat kedai 99 speedmart and ofis seri pajam tu pun kadang2 ada bau..

michael said...

thanks husna for the infos. actually ivory tu estimated by end of year utk siap n dpt CF. cuma tak urgent utk pindah lg ke sana, kalau masuk next year pon mayb during weekend shj stay sana. weekdays still di rumah skrg. excited juga nak siapkan rumah baru, cuma its a bit far frm wife's current office. prob by 2014 dia dh pindah ke nilai, insyaAllah.

hopefully bau tu n security dah improve by the time pindah.

Ujie said...

Psl tempah langsir kat nilai3, saya pun kena mcm awak. Langsir tu tak sama labuhnya. dah hntr rework..pun tak cantik.

so, itulah last saya tmpah langsir yg konon 1jam boleh siap tu. Serik.

Husna said...

hi ujie,
yeke rework pun tak cantik? alamak!
eii geram kan tengok langsir camtu rupenye..saya pon dah serik ni..nasib baik yang kat living n dining tak buat kat situ..

mizzura said...

fuhhh...macam susah jugak eh nak pilih langsir...saya ada mesin jahit..ilmu jahit langsir tu mmg takde..tapi as maximum nak minimiese bajet..sbb nak cover yang lelain ...hehe..wallahualam..

Anggerek said...

salam,

boleh share kan price and service buat langsir kat jakel.

tq :)

my email : mutiaanggerek@gmail.com

dina said...

Dear, useful review. Boleh tau curtain for ur son mcm mn dia charge ye? Tgh nk tempah, tapi nak g nilai sangatla jauh...

TEJ Hardware said...

Kami menyediakan servis memasang rail langsir
Hubungi
TEJ Hardware
03-89252472 / 06-7921370

http://tejhardware.com