Friday, 19 December 2014

DAPAT PLAYHOUSE FREE..SAPE TAK NAK KAN...

Setiap kali pergi showroom rumah, suka sangat tengok model rumah. Cantik kan. Walaupun tak beli, dapat tengok model rumah pun dah rasa best. Haritu ada pergi office Seri Pajam Development sebab diorang launch perumahan baru fasa 2 D’ Mayang Sari. Saya pun pergi la bawak anak-anak sebab diorang memang suka tengok model rumah.
 
Sembang-sembang dengan Miss Jane, tanya la dia ada tak model rumah yang dah tak nak pakai? Dia cakap.. "ada. Kebetulan we all nak kemas store esok nak buang mana yang tak pakai. Datangla ambil ye.. You nak buat ape?"
 
"I nak buat playhouse untuk anak-anak"
 
"Wah..tak terfikir pulak saya.. ok la bagi anak main. Kalo tak buang je ni..tapi sayang..nak buat ni mahal"
 
Pucuk dicita ulam mendatang orang kata…dah memang nak sangat2 kan. Sanggup la pergi sendiri dengan perut memboyot ni dengan Adam. Dia yang paling excited sampai takleh tidur malam.
 
Ada banyak model rumah yang diorang nak buang. So saya pilih mana yang elok dan saiz pun bersesuaian la sebab kalau besar sangat, tak muat nak letak dalam bilik dan berat pulak nak mengangkat. Adam dok teringin rumah yang ada swimming pool tapi besar sangat la. Tapi yang kitorang ambil ni pun ok. Model rumah semi D single storey. Best la main lagipun lampu led masih berfungsi..cantik bila pasang lampu.
 
Diorang main susun-susun kereta kat tepi rumah. Saya tanya kenapa banyak sangat kereta ni.
 
Diorang cakap.. ‘beli rumah baru kan..kena la buat kenduri kesyukuran’..
Hehe..kids see kids do kan…
banyak la conversation diorang yang buat saya tergelak..diorang ni memang suka berlakon…
“eh saya dengar orang bagi salam la..cuba tengok sape datang rumah kita..macam ustaz je.. Ustaz Don kot?”
 
“Eh..betul la Ustaz Don datang rumah kita..yeay bestnya..”
“Mak awak pergi buang sampah tak pakai tudung ke? Mak kita pakai tau..malu la orang tengok rambut..”
 
‘Kita kena kemas rumah kita selalu…barula cantik..bersih je..”
 
Macam-macam lagi la diorang dok bersembang. Puas hati sangat saya tengok diorang happy main. Play house free..tak yah nak beli. Saya pun main gak sebab dulu kecik-kecik tak dapat main..hehe 
 
 
 





 
 
 
 
Thank you for reading this blog!
 
 

Wednesday, 17 December 2014

DAH KONVO PHD YEAYYY!!

 
 
Alhamdulillah..finally, we have made it. Double celebration with my En. Husband. Kitorang konvo sama2. Memang kitorang plan dulu2 pernah nak konvo sama2. Patutnya saya dah konvo tahun lepas, tapi ada halangan pulak, so this is the time..yeyeah!!!.... Sama sidang dan sesi pulak tu (Hari Sabtu 1 Nov 2014, Sidang 1, Sesi 1), so senang nak uruskan.

 

Parents we all masing2 tak dapat datang. Anak-anak pulak saya mintak tolong kakak dan adik saya jagakan. Plannya, bila kitorang nak kluar dewan baru diorang datang. Malangnya, hujan lebat, jalan sangat jammed. Diorang pun patah balik.

 

Pagi-pagi sebelum masuk dewan dah bergambar siap2 sebab takut tak sempat. Memang betul pun. Bila keluar dewan, hujan baru berhenti, bertembung pulak dengan orang yang nak masuk sidang petang, sangat crowded jadinya. Jalan pun lecak..habis kasut kitorang haha..

 


Us! Alhamdulillah

 

Sempat snap ni masa En. Husband naik stage.

 



Me. Nampak gemuk tak? hehe..preggy @27 weeks. Alhamdulillah


 




My cinta hati. Juga personal doktor saya. Dari sekecil-kecil penyakit semua saya mengadu haha...

 



Thanks Yana for coming and bagi hadiah. Yang berkonvo sama tu ialah schoolmate saya dulu dan coursemate husband saya, Dr. Maryam.

 

Alhamdulillah. Rasa sangat bersyukur dan gembira sangat walaupun sedih mak dan abah saya tak dapat datang tengok saya bergraduat. Terima kasih kepada semua yang banyak menyokong saya dan En. Husband saya. Kami dah lalui perit jerih ni bertahun-tahun bersama-sama, dan pada masa yang sama membesarkan 2 orang anak. Memang sangat meletihkan tapi berbaloi dan bermakna kan untuk dikenang sepanjang hayat.

 

Thank you for reading this blog!
 
 

Monday, 15 December 2014

MAJLIS PENGIKTIRAFAN PENYELIA DAN PEMAKAIAN JUBAH GRADUAN UMBI


 
 
Salam semua..


Dah lama tak update blog ni. Memang ada niat nak update. Ada banyak sangat cerita tapi tak berkesempatan. Kali ni nak cerita satu moment yang saya tak dapat lupakan sepanjang hidup saya. Alhamdulillah, tahun ni saya berkonvo utk ijazah Phd dan buat julung kalinya institute meraikan graduan dengan mengadakan Majlis Pengiktirafan Penyelia dan Pemakaian Jubah Graduan (31 Oktober 2014). Majlis ni sehari sebelum konvo dan di buat di institute. Best sangat sebab penyelia yang sarungkan jubah untuk kita.Rrasa nak nanges dan terharu sangat masa tu. Dengan muzik yang syahdu, dan the whole dewan meraikan kejayaan kita. Masa pemakain jubah tu En. Husband record video, so boleh tengok la macam mana caranya dan agak sedikit kelakar sebab saya terkial-kial nak button up jubah tu. Sepatutnya, tak perlu pun, just pegang dan rapatkan je jubah hehe..orang pertama dan tak pergi rehearsal memang buat silap kikikiii….

video
 
 
 

 
 
Majlis ni formal, bermula dengan perarakan masuk akademik. Penyarah semua pakai jubah konvo.



Saya jadi wakil graduan menyampaikan ucapan penghargaan kepada pensyarah, staf, ahli keluarga dan rakan-rakan. Masa saya dok praktis baca skrip tu, sebak sangat dan saya takut masa atas stage pun saya nanges..tapi nasib baik tak la kan. Nanti terbuat drama air mata pulak kat atas tu hehehe….

 
 
 
5 orang graduan UMBI 2014.

 
 
 
Bergambar dengan pensyarah selepas tamat majlis.

 
 
With my backbone, my En. Husband. Thank you very much B. Love you so much!

 
 


Dengan rakan-rakan seperjuangan.
 
Dengan sebahagian staf pentadbiran dan staf makmal yang banyak membantu saya dulu. Terima kasih banyak-banyak. Jasa korang hanya Allah yang dapat membalasnya.

 
 
 

Inilah tempat saya berjuang dulu. Alhamdulillah dan terima kasih semua.
 
 
Thank you for reading this blog!

 
 

Monday, 3 March 2014

NADA3 @NADA ALAM, PAJAM



 
Saya dijemput untuk menghadiri perasmian Nada 3 di Nada Alam, Pajam yang berlangsung semalam 2 Mac 2014. Masa perasmian Nada Alam haritu tak berkesempatan nak pergi, so kali ni nak jugak pergi sebab Seri Pajam hantar kad jemputan sampai 3 kad, SMS 2 kali..memang nak kena pergi jugak ni kan hehe..


Kad jemputan dan SMS


Kitorang pergi pun dah petang dalam pukul 4pm macam tu, saja tak join the crowd sebab tujuan pergi nak tengok2 saje, bukan nak beli so kita bagi peluang kat diorang yang nak beli. So bila datang petang, salesperson pun dah quite free nak entertain kitorang.


Untuk Nada 3 ni tak ada show house tapi Seri Pajam upgrade beberapa features Nada 3 compared to Nada 1 and of course dari segi harga pun banyak beza. So, kitorang tengok show house Nada 1 untuk 22x70 je semalam.


Saya boleh dikira biasa juga dengan produk2 Seri Pajam ni since saya memang follow sejak dari Perdana College Heights, dan Citra Hills. So, bila tengok produk Nada Alam agak impressive juga.






Ini layout Nada 3. Untuk balcony atas, Nada 3 upgrade dengan tambahan lanai area dengan dalam 5 kaki di depan masterbedroom dan open space balcony. Pintu utama rumah selari dengan sliding door, so akan ada ruang yang lebih besar di dalam. Saya suka siling yang tinggi iaitu 12 kaki, so bila dah buat plaster ceiling, tak adalah nampak rendah sangat, nampak impact rumah luas dan tinggi.

22X70
 2774-2882 sqft
4 bilik/ 4 bilik air
Harga dari RM565,000 
Untuk full spec, boleh contact Seri Pajam 067997228 atau layari www.nada-alam.com.my


Ini living dan dining halls

Dapur. Saya suka dapur yang luas, so saya suka betul dapur ni. Korang boleh start berangan nak tambah island kat tengah-tengah tu.


Ini bilik bawah. Biasa orang buat sebagai bilik tetamu kan. Tapi boleh juga dijadikan masterbedroom sebab luas, sesuai untuk parents yang taknak duduk tingkat atas. Bilik ni attached dengan bathroom so senang la kan. Bathroom ni juga boleh access melalui dapur.

Ini pulak salah satu bilik kat atas. Boleh dikatakan semua bilik sangat luas. Semua bilik ada bilik air sendiri. Senang takyah share, tapi sila cuci toilet sendiri ye anak-anak hehe..



ini family hall kat atas. Yang ni pun saya suka sebab luas. Boleh dijadikan ruang menonton untuk anak-anak ataupun ruang study. So, nak tengok tv dah takyah lepak  dan lanyak sofa kat living hall. Selamat sofa mama kan hehe…





Ini masterbedroom. Sorryla sebab tak ada gambar penuh. Orang ni sibuk nak ber ‘selfie’ sebab pantang jumpe cermin besar hehe..






Bathroom untuk masterbedroom juga besar. Boleh bawak masuk jacuzzi, best kan hehe…


Kalau berkenan, boleh datang tengok showhouse, mana tahu cinta pandang pertama, terus nak beli hehe..


Dan kalau korang baca entry ni, dan korang pergi beli boleh la jadikan saya sebagai introducer so that saya boleh dapat introducer points. Jangan lupa ok. Boleh email saya husnamn@gmail.com.


Thank you for reading this blog!

 

Friday, 28 February 2014

HOME DECO: KIDS BEDROOM


Dah lama pasang impian nak ada bilik sendiri yang cantik untuk anak-anak. Selama ni memang diorang tidur dengan kitorg. So, dah sampai masanya kena pisahkan sebab Ammar dah 7 tahun, Adam pulak dah nak masuk 5 tahun. Ada geng la kan nak tidur sebilik. Bila ada bajet sikit so kitorg pun start la sket seberapa yang boleh. Mula-mula discuss warna cat untuk feature wall dan keseluruhan bilik. Ammar suka warna biru, dan awal2 lagi dia dah pilih langsir warna biru haritu. Boleh baca pasal langsir tu kat SINI. Bila tunjuk Nippon paint chart tu, dia pilih Story Blue. Then, we all pun decide, Story Blue untuk feature wall dan Sky Blue untuk dinding keseluruhan.

 
Untuk design feature wall, kitorang buat stripe blue-white. Ni layout yang En, Husband lukis (note: warna biru tak menggambarkan biru yang dikehendaki)
 

Mula-mulanya, plan nak cat sendiri. Bila compare nak membeli barang2 mengecat lebih kurang sama dengan upah orang mengecat, ok fine..upah jela. Kitorang pakai kontraktor yang sama yang cat rumah ni masa mula-mula masuk rumah dulu iaitu Ah Ho (0139414443). Boleh baca kat SINI cerita saya cat living hall dan SINI  senarai kontraktor lain yang saya ada.

 
Bila diorang start buat bahagian yang stripe tu berdebar giler haha..surprise sangat sebab takut tak cantik haha! Pasrah jela masa tu kan..

So nak tengok hasilnya….taraaaaa…

-

-

-

-

-

DONE! tak cukup nak impress awak2 semua..ok..tunggu bila dah masuk katil ok.

 

Masa nak beli katil pun pening jugak. Banyak tempat jugak survey. Mula-mula berangan nak beli 2 katil single. Sebab fikir biarlah diorang pakai sampai besar. Tak nak beli  yang kartun-kartun tu. Tapi bila fikir harga pun mahal kalau beli 2 terus. Saya memang ada experienced dengan double decker so, yang ni memang out of list terus. Mula2 je excited nak tidur atas, nanti bila dah mengantuk sangat memang malas nak panjat katil. Then, saya fikir budak2 ni perlukan space untuk bermain. Lepas discuss and discuss so, we decided beli satu katil single dengan pull out. Jimat sikit dari beli 2 katil dan jimat banyak dari segi ruang. Hoorey! Boleh buat play zone/study dalam bilik. Kitorang pun placed order untuk satu katil single dengan pull out, kena la tunggu 4-5 hari jugak sebab takde ex-stock. Punya la tak sabar budak-budak ni, hari-hari tanya bila lori datang hantar katil.

 

Tapi, tak sampai 4 hari pun, tokey kedai call the next 2 days tu cakap nak hantar katil. Wah! Mamanya yang tak sabar ok.. Kitorang saje tak bagitau kat Ammar dan Adam, konon nak buat surprise.

 

Tengokla..happy sangat bila lori datang hantar katil. Priceless tengok expression diorang ni.

 

Kitorang ada pergi Ikea sebab nak cari rak nak letak dalam stor, yang ni kita story lain kali ye. Rak memang dapat, tapi dapat jugak benda lain nak letak kat bilik budak2 ni.

 


 
Clothes Stand. Sebab cantik so terus berkenan. Harga RM79
 
 
 
Lamp Stand. Sebab murah terus beli. Harga RM59. Boleh jadi lampu tidur dan lampu membaca.


 



Inilah hasilnya yang cukup membuatkan budak2 ni seronok nak tidur dalam bilik baru dengan katil baru. Mama dan abahnya bertambah-tambah la seronok, nasib baik outcome cantik dan barang-barang yang di beli puas hati.


 


 


 
Malam pertama tidur di bilik sendiri berakhir dengan jayanya. Alhamdulillah. Walaupun mamanya yang takleh tidur, kejap2 bangun pergi tengok anak2 haha!..


Ada banyak lagi projek deko kat bilik ni tapi hold dulu. Nanti ada bajet kita buat lagi ok!

 

Thank you for reading this blog!

 

Thursday, 27 February 2014

Pre-school di Dzul Iman Smart Khalifah

Salam semua..

Entry kali ni nak cerita pasal sekolah Adam sebab dah janji kan kat entry yang lepas. Kami start kindy hunting untuk Adam pun dah bulan 12 tahun lepas, sebab masih dok berfikir-fikir nak hantar ke tak nak since saya tak bekerja buat sementara waktu ni. Adam dah biasa duduk nursery so dia memang excited la kalau nak pergi sekolah. Kalau boleh nak hantar Adam kat Genius Aulad macam abang Ammar, tapi area Pajam/Nilai ni tak ada lagi.

 

Di Perdana College Heights ni ada Tadika KEMAS dan ada juga tadika2 lain kat taman yang berdekatan seperti Krista dan Pasti. Tapi saje masa tu nak tengok2 yang lain juga. Tapi kebanyakannya di Bandar Seri Putra (BSP). Kami fikir kalau sekolah di BSP ok jugak sebab En. Husband akan guna highway PLUS untuk ke Cheras. Di antara tadika yang kami singgah ialah Brainy Bunch International Montessori, Al-Fateh Intergrated Preschool, As-Syakirin Pra Tahfiz Elite Kids’, The Little Caliphs Kindergarten (Tadika Mukmin Kreatif, Nilai) dan Dzul Iman Smart Khalifah.

 

Saya ada 2 kindy yang saya suka iaitu Al-Fateh dan Dzul Iman, tapi memandangkan Al-Fateh takde kekosongan dekat pusat yang kami nak tu (Al-Fateh ada 4 pusat di BSP), so kami pilih Dzul Iman dan Adam pun suka dengan sekolah ni walaupun kalau ikutkan dia nak pergi Brainy Bunch. Sebenarnya dia suka sebut Brainy Bunch tu je..hehe..

 

Di Dzul Iman ni, mereka guna Khalifah method untuk didik anak-anak, didik cara nabi yang penuh dengan kelembutan. So, tak akan dengarla jeritan cikgu2 kat budak2 kan..memang penyabar sungguh cikgu2 kat sini. Founder Khalifah method ni ialah Prof. Dr. Muhammad Al Mahdi. Boleh baca ceritanya di SINI. Beliau dahulunya seorang atheis, tak percaya kewujudan tuhan. Tapi apabila beliau mendalami ilmu sains especially teori fizik, beliau percaya Tuhan itu wujud! Akhirnya beliau memeluk Islam. Allahuakbar!

 

“Appreciating every child as an uncut precious jewel, it is our responsibility as parents and teachers to shape them into a beautiful form, pleasing to the eye of Allah” ~ Prof Muhammad al-Mahdi, founder of Khalifah Method

 

Penubuhan Dzul Iman Smart Khalifah adalah semenjak tahun 1995 dan ada banyak cawangan di Selangor, Perak, Negeri Sembilan, KL, dan Johor. Boleh pergi ke website Dzul Iman di SINI untuk selanjutnya. Ini juga salah satu sebab kenapa saya pilih sekolah ni sebab mereka memang dah established.

 

 
DZUL IMAN- one who posses the iman/belief


 
Yang bestnya, bila mendaftar anak kt Dzul Iman ni, parents ada satu kursus keibubapaan yang wajib dihadiri (Khalifah Parenting Course). Masa kursus ni, saya sempat berjumpa dengan salah seorang founder Dzul Iman iaitu Puan Badariah Ismail. Sangat lembut suaranya. Lepas balik dari kursus ni, saya pun banyak slow down sikit suara saya hehehe..takde nak marah2 budak2 ni sangat.


 Khalifah Parenting Course 2014
 
 
 
 
Ini jadual harian di Dzul Iman. Alhamdulillah, solat dhuha setiap hari. Mama pun kena la juga cuba istiqamah buat.





Dzul Iman Smart Khalifah Bandar Sri Putra
 
 

 Masa datang survey, Adam terus suka dengan sekolah ni.

 
First day of school.. Isnin-Khamis pakai baju sukan sekolah.

 

Hari Jumaat pakai uniform sekolah. Dapat beg sekolah percuma masa daftar haritu.

 
 
Secara keseluruhannya, saya berpuas hati dengan sekolah ni. Ada perubahan pada Adam dari segi percakapan dia, kefahaman dia, dan yang best dia dah mula menghafal bacaan di dalam solat, beberapa surah lazim dan beberapa ayat dari Surah Yasin. Alhamdulillah. Tapi ingatlah, walau sebagus mana pun sekolah tu, kalau anak-anak kita tak dapat adapt dan tak belajar dan kita sebagai parents pun tak mainkan peranan di rumah, tiada guna juga kan. Jadi, sekolah lah di mana pun, kita as parents yang membentuk anak-anak, jangan mengharapkan pihak sekolah 100%.



Thank you for reading this blog!