Monday, 11 July 2011

Kuah tumpah ke nasi..

Hari ni  nak bercerita pasal anal-anak especially anak yang sulung Muhammad Ammar Husayn yang berumur 3 tahun 10 bulan. Budak-budak biasanya time-time mcm nila sibuk nk mainan itu ini sampai kt rumah tu dh 2 kotak besar mainan. Kalau boleh tu hari-hari nak mainan, memang pantang la lalu kedai mainan. Sampai kitorg kalau pegi shopping mall or pasar malam, kalau dh tau ada kedai jual mainan, kitorg sanggup pusing jauh sbb nk elak kedai tu.  Kalau mainan yang dia nak tu educational toys, then tak ralat sangat nak membelinye..ni kalau tak pistol, pedang, ultraman….oh no no ok..

So, tips sebelum pergi shopping mall contohnya, kat rumah lagi dh pesan kat dia, no toys ok..buku takpe..then dia pon ok..so, bila sampai je jusco (biasa g Jusco Cheras Selatan sbb dekat je ngan umah) mesti pergi ke Popular Book Store dulu..beli buku or jigsaw puzzle..bila dh ada benda dia dapat, biasanya dia takkan mintak yg lain..tp sejak dia begitu obsess dengan jigsaw puzzle, bila dia mengamuk nak toy,  ajak pegi beli jigsaw puzzle..mesti dia ok..at least berfaedah sikit kan drpd mainan yg ntah ape2 dia nk tu..

Next,  layan gambar pulak..tgk la karenah dia..bila dh ada buku, pen or kertas..kt mana2 pon dia boleh buat…kelakar jgk kadang2 tu..mane tumpah kuah kalo tak ke nasi kan…mamanye pon sama gak hahahha..kt tangan msti nk ada bhn bacaan sama ada mag or novel or paper..biasakan diri anda dengan membaca ok..
ni gambar tahun lepas..lepas beli buku, dah xsempat balik rumah..atas stroller adik pon boleh la..

yang ni pulak depan kedai Popular ada bangku..kt situ jugak dia nak menulis..

yang ni sementara tunggu makanan sampai..lepas beli buku cepat2 ajak dia pergi Secret Recipe..

ni kat KFC Jusco Cheras Selatan. lepas makan

dalam kereta, ikut mama pergi Bengkel Penulisan Saintifik kt PPUKM

mama sibuk berbengkel, Ammar main jigsaw puzzle..

bersungguh-sungguh Ammar buat jigsaw puzzle..yg ni 96 pieces..dia dh boleh buat sendiri tanpa bantuan..kagum tgk dia buat..dia pandai match kan setiap keping tu ikut warna yang kt papan tu..dia buat try and error..and paling aku kagum..tahap kesabaran dia tinggi..

sejak belikan medical kit ni, dia mmg bercita-cita nk jadi doktor mcm abahnye..

Adik Adam pun dh terjebak main jigsaw puzzle ni..yang best tengok Ammar akan ajar adik dia letak setiap kepingan tu bila adik dia buat salah

bila mama sibuk guna komputer dia pon nak jugak, bg dia guna jap, soh dia tulis ABC..tp yg gmbar tahun lepas..tgk la awal2 je betul..tp sekarang dh boleh tulis sampai habis..

seronok tengok kepuasan dia selepas dia berjaya buat jigsaw puzzle dia..sama mcm kita, bile settle sume keje mesti rasa puas dan lega kan..

colouring time and also bonding time..suka tgk Ammar mcm mn dia handle adik dia..ciri-ciri abang tu mmg ada..

ni kt rumah sepupu diorg.. Tasnim Amani..selain main, ni jgk aktiviti yg diorg selalu buat bile jumpe..


 So, nak melentur buluh biar dari rebungnya..di mana kuah tumpah kalau tidak ke nasi..aku tak suka sangat bila bdk2 too obsess dengan games mcm ps2 ke psp ke..hopefully bdk2 ni tak mcm tu..boleh nk main, tp jgnla sampai melekat sangat..semoga menjadi anak-anak yang yang cemerlang wahai anak-anak ku..



The 1st Commandment from Almighty is "Read". So please Read because reading is knowledge and knowledge is power.

5 comments:

Shiela Rosli said...

Ammar mengingatkan saya kenangan kecik2 dulu. Suka main jigsaw, suka aktiviti kaler2, abis buku mak saya conteng. tapi dulu saya tak main2 doktor2 nie, main pistol dan senapang.hehehe.ganazzz

Manismadu84 said...

nice blog..simple..

Masni Syafie said...

bagus didikan yer... =)

bella luna said...

kagum dengan didikan ...

GreenAppleKu.com said...

Terjah semula, didik anak secara kreatif. Melalui bermain juga, mereka sedang belajar sesuatu. : )