Thursday, 8 December 2011

Home School Activity: Kids Creativity-buat keretapi kotak dan rumah ultraman


Budak-budak memang suka main, tapi kalau kita guide diorang untuk main permainan yang boleh menguji kemahiran dan kreativiti, end-up macam-macam diorang akan buat. Satu hari tu saya bawak balik kotak untuk simpan barang, tapi diorang dah buat main dulu..isi barang mainan diorang lah..duduk kat dalam kotak tu lah…. So, saya pon biarkan diorang main tapi saya buatkan keretapi. Ambil pinggan kertas tampal jadikan roda keretapi..pastu cantumkan kotak-kotak tu jadi gerabak. Punya la seronok diorang main..

Bersiap sedia nak bergerak..


Abang Ammar jadi Kapten..siap suruh semua orang ready..
dia cakap..'kawan-kawan, sedia..dah nak gerak ni..'


Adam dok gerabak tengah..cuba teka ada ape kat gerabak belakang sekali?..


Ammar panggil ni kawan-kawan…dia ajak kawan-kawan naik keretapi. Ada Barney, doraemon……laju keretapi tu..bunyi chooo chooo choooo….
Saya tergelak-gelak tengok diorang main..jadi budak-budak memang seronok..


Ni pulak diorang main dengan toy hadiah birthday diorang haritu..macam-macam diorag buat..salah satunye nilah…buat rumah untuk ultraman..ada katil 2 tingkat siap ada tangga, kipas, hias dengan bunga2 hahaha…


Kreatif kan…ni semua diorang buat sendiri..



Selain diorang main, kita kat tepi tu boleh tanya-tanya dia buat apa so that dia boleh develop kemahiran bercerita disebalik mencipta..


Thank you for reading this blog!



7 comments:

Mahani@mama homeschool said...

salam husna,
suka sgt tengok aktiviti anak2 husna ni :) mmg kreatif. Saya kat rumah skrg ni pun lebih byk bagi kebebasan kat anak2 utk buat aktvt diorang sendiri. Macam2 benda yg diorang buat. Selalunya diorang dpt idea dari rancangan Finger tips kat TV IQ tu ;)

Husna said...

Salam mahani..
thanks singgah blog ni..
i'm not actively home schooling these kids sbb diorg pegi nursery...
bolehla sket2 kt rumah bila ada masa...kena try la kt TVIQ tu...thanks ya

Khuzrin Kamarudin said...

Untunglah budak2.. hahaa..

Teacher Basariah said...

Bagus ni..aktiviti yang boleh bina minda dan gerakkan fizikal anak..

Nida said...

As-salam..

Budak-budak ni daya imaginasi mereka sangat tinggi..:)

p/s: sekadar ingin bertanya, Nida sudah sent nombor akaun yg diperlukan.. tak tahulah dapat atau tidak. Nida sertakan juga di sini sebagai back up.

Maybank (Hasnidar Muhammadon)
101178164020

Bahiyah said...

As-salam Husna

Best nyer tengok budak2 ni main. Teringat masa kecik2 dulu suka main tarik2 upih daun pokok pinang. :)

Dayang Christina said...

Kreatif nya main dgn anak-anak.nak ikut bleh???