Thursday, 28 March 2013

Novel Review: Contengan Jalanan by Hlovate (perjalanan mencari Tuhan)

 
Read and Heed.
 
 
 
Saya nak suggest semua orang patut baca novel ni. Saya baru baca satu novel yang sangat bagus; Contengan Jalanan by Hlovate. Kiranya saya agak lambat jugak sebenarnya dari orang lain sebab saya beli buku ni dah cetakan ke-12! Mula-mula baca buku ni, langsung tak paham sebab dia dok cerita pasal underground bands and seni thingy; nice stupid playground, black Sabbath and so on la..semua tajuk2 lagu yang tak pernah dengar..pening jugak la baca. Tapi sebab saya tahu Hlovate ni bukan sebarang penulis, novel-novel nya semua berunsur islamik tapi menggunakan bahasa yang santai. So saya baca je sebab nak tahu mcm mn Hlovate karang ceriteranya menjadi satu naskah yang saya kira sangat-sangat bermanfaat dan menyentuh jiwa. Buku Hlovate yang saya ada aA+bB, Versus dan 5 Tahun 5 Bulan dan kesemuanya ada style penulisan tersendiri sampai terfikir Hlovate ni, siapa sebenarnya? Di setiap penghujung chapter, Hlovate akan sertakan dengan footnote yang berupa nasihat, peringatan ataupun tafsir Al-Quran yang dekat dengan kehidupan kita yang membuatkan saya berfikir dan berfikir berulang kali.
 
 
 
 
Ada 2 cerita dalam satu buku, pasal watak utama dalam cerita ni iaitu Fend dan K2 (sebut K square) tapi sebenarnya berkait antara satu sama lain. And the way dia compile buku ni unik, mcm baca buku terbalik. Tengokla ni…
 


Sesiapa yang nak baca, baca kisah I-Fend dulu baru baca II-K2
 
 
Key word permulaan cerita ni:



Quote ‘The man that decided to change on the 12thhours died at the 11th adalah dari satu filem pendek yg biasa2 tp mesejnya sampai, sekurang-kurangnya kepada Fend. Kisah pasal empat Ahmad, nama sama tapi perangai berbeza. Ahmad The Rebel macam Fend. Cerita mengenai mahu berubah. Berubah kpd jalan cari Tuhan sebelum ajal tiba. Sebelum the eleventh hour. Boleh cari kat youtube.
 
Buku Johnny Got His Gun (written in 1938) ni kisah benar pasal tentera Perang Dunia I. Kat Wikipedia pun ada boleh cari. Saya letak sket kat sini: Joe Bonham, a young soldier serving in World War I, awakens in a hospital bed after being caught in the blast of an exploding artillery shell. He gradually realizes that he has lost his arms, legs, and all of his face (including his eyes, ears, teeth, and tongue), but that his mind functions perfectly, leaving him a prisoner in his own body.
 
 Fend sangat depressed baca buku ni. Saya pun ada google buku ni. Boleh save in pdf format.
 
Lagu One by Metallica tu adalah inspired by buku Johnny Got His Gun ni la.. Lirik tengok kat sini
 
Sungguhlah orang kata nikmat tu takkan terasa, selagi ianya tak lenyap daripada depan mata. Dan tak mustahil kalau nikmat tu lenyap on the eleventh hour!
Benda-benda ni lah yang boleh buat Fend tibe2 tanya Chad macam mana nak buat sujud syukur.
 
 
 
 
Kembara mencari Tuhan ni bermula bila Chad ajak Fend buat idea gile! Backpacking masa bulan puasa pergi Australia!
 

 
Tergelak-gelak la jugak saya baca..santai kan bahasa Hlovate guna..
 
 
 
Hlovate selalu cakap pasal mentaliti orang Malaysia.
 
Banyak benda Fend, Chad dan Akmal buat perbandingan antara Ramadhan di Malaysia dan Australia. Definisi Ramadhan kat Malaysia dah macam jadi budaya, hilang penghayatan Ramadhan tu sendiri. Ramadhan tu bukannya diertikan dgn Bazaar Ramadhan, malam tujuh likur, buka puasa kat hotel-hotel, rancangan masak2 kat TV. Bagi Akmal, Ramadhan tu penyucian. Purification by all the means and senses of the word. Kat Malaysia, benda agama dah banyak jadi benda budaya. Memang betul kan. Kadang-kadang kita cuba didik jiwa tapi environment kat Malaysia memang macam ni, kita yang jadi susah.
 
Yang membuatkan saya berlinang air mata tanpa sedar bila Chad ‘pergi’ pada hari raya pertama (sorry terbagitau kat sini) sampai Fend cakap ‘Alhamdulillah, Chad sempat berubah pada jam kesepuluh.
 
Saya suka sketchbook yang Fend buat untuk K2 sepanjang dia backpacking dengan K2 (again, buat kali kedua) ke Sydney Australia. Di setiap hujung lukisan dicatatkan kan tafsir ayat-ayat Al-Quran yang sangat tepat dan kena dengan lifestyle kita. Tapi K2 tak pernah bukak dan baca sehinggalah dia mengembara seorang diri ke Jakarta mencari makna hidup, baru dia faham kenapa Fend bagi kat dia. Fend nak K2 rasa apa yang dia rasa. Fend tak pernah paksa K2 berubah macam dia, sebab hati ni Allah yang pegang. Nampak sangat ikhlas dan baik kan Fend ni. Fend, buat satu untuk saya boleh?
 
 
 
Kata Yahya ibn Mu’adh (ahli sufi) : “I don’t order you to abandon life but to abandon sins. Abandoning life is a virtue and abandoning sins is a duty, so your need for this latter is greater than your need for the former”.
(Tak suruh tinggalkan kehidupan duniawi tapi suruh tinggalkan dosa. Tinggalkan duniawi tu dikira terpuji, tinggal dosa tuh tanggungjawab. Tinggal dosa lagi penting daripada tinggal dunia.)
 
 
Bila kita tak ikhlas buat sesuatu benda ingat ni;

 
 


Ada banyak sangat falsafah dan kata-kata menarik dalam novel.
 

#credit
 
 
 


“Ada beza antara jumpa benda yg kita nak cari, dan cari benda yg kita nak jumpa. Manusia lebih suka lihat apa yg dia mahu. Jika bukan kehendak, dibutakan aja mata daripada melihat walau yg benar itu depan mata, gitu?”
"Kadang-kadang rasa itu tak mampu nak ditulis dengan huruf dan titik, tapi boleh diterjemahkan dengan not-not muzik."

"Hidup di dunia ni seperti perjalanan yang terlalu panjang dan terlalu banyak perhentian sementara, hingga kadang-kadang terlupa sebenarnya diri ini hendak ke mana."

"Kena merancang masa depan kalau nak senang. Tapi duit tu bukan dibuat kiblat, hanya dibuat alat."

"Biarlah kerja lelah asalkan masih boleh ketawa, daripada kerja mewah tapi berendam air mata."

"Benih baru nak bangkit, kena siram air dan baja. Hati yang baru nak bangkit, kena disiram dengan apa?"

"Hidup ni kena pakai neraca Tuhan, hukum Tuhan; bukan pakai neraca dan hukum manusia."

"When you think you have it bad, others have had it worse."

“Everybody know death is inevitably coming, but it never fails to catch everybody by surprise everytime one is going”
“Complex question can only be solved by patience.”
 
dan banyak lagi, boleh google 'Hlovate quotes'.
 
 

Saya bagi 5 bintang untuk novel ni. Novel yang penuh dengan falsafah dan muhasabah diri sebenarnya. Untuk sape2 yg nak baca or baru baca, kalau mula2 tu anda tak paham ape ke benda yg dia tulis, jangan berhenti !!! Teruskan dan bacalah dengan mata hati. Mencari makna kehidupan.

“Hidup bukan hanya diertikan dengan not muzik atau warna-warna.

Hidup bukan hanya diertikan dengan kejar harta dan kerjaya.

Hidup bukan hanya diertikan dengan kejar cita-cita.

Hidup bahagia bukan hanya diertikan dengan senyum gembira.

Hidup itu untuk akhirat.

Living here for the hereafter.”

 

 

Habis je baca buku ni, berhari-hari saya dok google review org pasal ‘Contengan Jalanan’ ni, ‘The man that decided to change on the 12thhours died at the 11th’, buku Johnny Got His Gun, The Life of this World is a Transient Shade, Twenty Four Hours in the Life of a Muslim, lagu One-Metallica tu pun..

Cerita perang Johnny Got His Gun tu memberi kesan jugak kat saya sebab sekarang ni sibuk dengan kisah Lahad Datu tu kan. Dan saya baca kisah seorang polis yang terselamat dari serangan. Boleh baca semula kat sini

 

Dan satu lagi kisah kemalangan maut kat dalam PPUKM ni, can you just imagine tempat laluan yang saya kira selamat dan tenang (jalan in between 2 buildings) ada 2 bonggol pulak tu so that kereta motor lalu patutnya kena slow tapi boleh berlaku kemalangan maut. Allah!

 

Semua yang baca novel ni bagi rangking #1. Novel ni lain. Bukan cinta biasa, bukan drama. Cinta pada Allah. Hlovate kata, hanya contengan perasaan, pengalaman, perjalanan utk kenangan masa depan, memori manusia2 itu, 'hantu' masa lalu, ada senyuman ada juga yg mungkin buat kamu bosan, itu namanya kehidupan.

 

Allah dah bagitau dan kita sendiri tahu, setiap yang bernyawa itu pasti akan menghadapi kematian. Jadi kena la prepare untuk menghadapi saat-saat kematian tu, yang kita sendiri taktau bila akan terjadi. Kalau lewat seminit pun, pukul sebelas satu minit, kita dah tak mampu buat apa2 pun. Sama2 lah kita ,mengumpul pahala untuk di bawa ke sana kelak.

Jangan kita jadi macam ni: ‘The man that decided to change on the 12thhours died at the 11th

 

Thank you for reading this blog!

 
 

9 comments:

Hanis said...

thanks for sharing! love the quotes!

Husna said...

My pleasure Hanis

Anis said...

Salam kenal, nice posting n thanks for sharing...terus teruja nak cari novel ni :D! Jom singgah blog saya ANISVITASHOP

farah fazrin said...

Salam Alaik.. :)

saya baru baca kisah nie..baru abis semalam..nie la novel yang saya tak berjaya habiskan dalam satu hari..sebab kisah dia berat dan perlu pemahaman yang khusus..

Hlovate berjaya buat saya nangis jugak...tak baikkan dia :P

Waktu Fend dan Chad ke Sydney bulan puasa..saya pun rasa mcm saya ada kt sana..sgt relief..bila tiba masa dorg blk..saya pulak yg rasa xnk blk..weird sungguh feeling bc buku nie..

tapi kisahnya sgt best..sgt2 best..

Shafiza's said...

slm perkenalan Husna... nice entry... nnt nk g dptkan buku tu jugaklaa... ;))

Cik Sinar Siraing said...

Perkongsian yang bagus...CJ memang best..byk tampar hati untuk berfikir tentang hidup

Aniq Haikal said...

Nice review 👍

Aniq Haikal said...

Nice review 👍

addeen said...

i would like to recommend kakak untuk baca semua karya Hlovate...terbaik sgttttt