Salam semua.
Hari ni saya
nak kongsikan satu resepi yang sangat mudah dan sangat sedap. Sebab saya sangat
mesmerized dengan rasa kek ni dan husband dan anak-anak pun suka, so saya buat
satu entry mengenai kek ini.
Cara nak
buat kek ni tak lah sesusah mana, dan bahan-bahan pun sangat simple. Tak
perlukan oven ataupun pengukus. Dah siap nanti simpan dalam fridge saje. Actually,
resepi ni inspired by @cikepal dan kawan saya @sato_oreo. Resepi boleh dapat kat blog
diorang jugak tapi resepi kat bawah ni dari air tangan saya.
Bahan
utamanya ialah: biskut cream cracker, cream cheese (saya pakai Philadelphia), susu pekat, dan susu cair.
Bahan2 lain adalah sebagai sampingan dan perasa bagi kek ni. Saya guna serbuk
milo, chocolate oatmeal dan nestum. Kalau anda kreatif, boleh letak kacang,
caramel, kismis etc etc. Tapi saya guna barang2 kat atas tu sahaja. Bagi saya,
once dah tahu principle atau basic, the rest is up to you. Tekak masing2 yang
nak makan kan….
Mula-mula,
campurkan cream cheese (1 blok tu) dengan susu pekat menggunakan mixer. Saya
guna susu pekat tu tak sampai separuh tin pun dah ok rasa dia. So, saya suggest
masuk kan susu pekat tu sedikit demi sedikit then rasa. Kalau tak ok, tambah
susu lagi tapi jangan manis sangat. Kena balance kan rasa susu dengan cheese
tu. Kalau banyak susu, nanti rasa cheese tu tenggelam…rasa manis susu je tak
sedap plk kan.. Saya agak2 dalam suku daripada tin tu la. Ok, siap bahagian yang ni.
Lepas dah
susun biskut, kita sapukan campuran cream cheese yang kita sediakan awal2 tadi
ke atas biskut. Ratakan dan sapuan tu nipis je.
Dah siap
ratakan cream cheese, saya taburkan nestum, choc oatmeal dan juga serbuk milo.
Part ni yang saya kata ikut selera masing-masing nak letak apa. So dah siap
satu layer, kita buat layer kedua dengan susun biskut lagi. Ulang balik step
tadi sampaila cream cheese tadi habis. Saya dapat dalam 5 layer kot. Dan
bahagian atas sekali saya letak cream cheese tebal sikit. Simpan dalam fridge, bila dah sejuk boleh potong dan makan. Bila potong tu, macam potong kek sebab biskut tu dah lembut.
Nak tengok
hasilnya?
Taraaaaaaa
-
--
-
Sangat
sedap! Macam tak percaya, dari biskut boleh turn out jadi kek macam ni. Untuk
sesiapa yang takde oven mcm saya ni, kita still boleh buat kek ok hehehe… Terima kasih la kepada orang cipta resepi ni. Cuba
la.. week end mesti ada lagi tetamu yang nak datang beraya kan. Selamat
mencuba!
Selamat Hari
Raya dan Maaf Zahir Batin dari kami sekeluarga
Thank you
for reading this blog!
No comments:
Post a Comment