Salam Ramadhan semua,
Alhamdulillah, sudah masuk hari
ketiga kita berpuasa. Semalam baru saya berkesempatan memasak untuk berbuka.
Menu fettuccine creamy carbonara as requested by encik suami. Walaupun banyak
resepi ni boleh google je, tp saya nak share jugak kat sini. Saya belajar buat
ni dulu pun kat internet, tp dah tak jumpe link tu, tp saya olah banyak ikut
selera tekak saya. Dalam resepi tu tak ada sukatan and banyak bahan yang saya
tambah-tambah sendiri. Saya pun tak reti
nak bagi sukatan so korang agak2 la berapa orang nak makan. Actually
boleh je guna Prego tu je kan, tapi saya nak rasa lain sket plus Prego alone
tak sedap sangat kot. Resepi asal hanya guna fresh cream and mushroom base,
tapi saya combine fresh cream, mushroom base dengan Prego. So dapat la kuah banyak sket. Saya pernah
masak untuk open house rumah saya dulu untuk 30-40 orang makan. So… cekidaut..
Bahan-bahan A
-
Butter
-
Chopped
onion dan garlic
-
Shitake
mushroom
Bahan –bahan B
-
Chopped
onion and garlic
-
Daun
parsley
-
Coarse
black pepper
-
1
kotak kecil Fresh cream
-
1
tin kecil Prego Mushroom Carbonara
-
White
grape juice
-
Ayam
-
Mushroom
dalam tin (ayam brand)
-
Green
peas
-
Broccoli
-
Parmesan
Cheese
Bahan-bahan C
-
Fettuccine
or spaghetti biasa pun boleh
-
Air
untuk merebus
-
Sedikit
minyak masak
Cairkan butter dan tumis bawang
sehingga layu Masukkan shitake mushroom dan tumis hingga layu dan keluar air
mushroom tu. Ini adalah base untuk carbonara kita. Put aside.
Di dalam periuk yang lain, tumis
bawang dan daun parsley. Daun pasrley ni wajib ada kalau buat carbonara ni,
kalau xde tak sedap. Masukkan coarse black pepper, jgn yang blend tu ye..Then
masukkan ayam. Terpulang pada selera masing2 nak masukkan ape, seafood ke, tapi
jarang buat carbonara dengan daging..and no crab stick please! Nanti spoil the
taste.
Lepas ayam masak, masukkan base
cendawan yang kita sediakan tadi. Kalau mat saleh diorang guna bacon so kita
ganti cendawan sebagai base. Then boleh masukkan fresh cream dan white grape
juice. White grape juice ni nak ganti white wine..so dengan letak grape juice
ni, kite kurang guna gula sebab rase jus tu dah manis..and grape tu sendiri
bagi kick kat flavour.. So bolehla tambah lagi black pepper tu sebab nak lawan
rasa dull cream tu. Then masukkanlah segala bahan-bahan yang lain tu, green
peas, mushroom tin, broccoli. Saya suka masukkan sayuran warna hijau sahaja.
Resepi asal sampai sini shj, so kena adjust rasa dengan play around dengan
black pepper (pedas), white grape juice (manis), dan cheese (masin).
Tapi saya tambah Prego Mushroom
Carbonara. So yang ni optional la untuk korang, mana la tau tak jumpe nak beli
prego, tapi jumpe pulak fresh cream kat supermarket. Owh..99 Speedmart tempat
saya tak ada jual fresh cream ye..
kuah yang sedap akan rase lemak,pekat,pedas
yg tak seberape, cheesy and ade sweet after taste.....lastly letak finely
chopped parsley...done
Untuk rebus fettuccine/spaghetti,
masukkan air dan sedikit minyak masak supaya tak melekat. Bila dah masak,
toskan dan siram bawah air paip yang mengalir.
Tips dan pesanan khidmat masyarakat
saya:
-
Bila
makan carbonara ni, kitorg suka makan dengan fettuccine, kalau dengan spaghetti
kureng sket. Mungkin sbb nak lawan rasa cream yang tebal tu, so kena makan
dengan pasta yang jenis tebal macam fettucine tu. Kalau dengan spaghetti kitorg
rasa macam tak balance in term of flavour. Kitorg rasa la..tapi ikut suka
korang la nak makan dengan ape pun kan. Janji ditepati sedap kena dengan
selera tekak korang.
-
amat
lah tidak disarankan untuk aktiviti makan tambah menambah..sebab kuah carbonara
ni pekat and creamy...so kalau nak makan banyak pun, ambik one medium
portion...then after few hours ambik lagik satu portion...jangan makan banyak
one go...trust me..hehhehe
plating masa sahur tadi, semalam
berbuka mana sempat nak snap gambar kan.. melayan suami dan anak2
makan..sambil2 je suap makan kat diri sendiri.
Sila lap air liur tu..
Selamat berpuasa dan menjalankan ibadah-ibadah lain di bulan Ramadhan ini.
Thank you for reading this blog!
Thank you for reading this blog!
Sangat Menarik!!!
ReplyDeleteThansk for sharing
dah macam M'Chef dah siap ada tips gitu!!
wahhh menarik ni...nk try laaa nnt.thankyouuu :)
ReplyDeletechenta and gebot...
ReplyDeletemost welcome..my pleasure..
cuba la nnti and share kat blog ok..
our favaret jgk nih... tp just tuang yg dr tin. kena try beli shitake gak nih. ;)
ReplyDelete@MyKhalish..
ReplyDeletesila try ye..you'll love it hehe
Assalam husna.. Tang bila nak air yang kite tumis mushroom tadi tu guna ke x?
ReplyDeleteOo btw, salam ukhuwah dr saya.. Jemput dtg rumah saya www.themagicgarden.blogspot.com .. :)
W'slm..
DeleteSalam ukhuwwah...
Hehe..msti xbaca betul2..ada saya tulis..lps tumis bwg, parsley semua tu masukkan ayam..lps ayam masak..leh masukkan tumisan mushroom tu..
Insya Allah..tq dtg rumah kita ni..
salam....
ReplyDeletenak guna cheese apa ye, sebab baca baca dlam list bahan takde letak nak guna cheese apa...
nampak nyummm nyummm