Thursday, 15 September 2011

Resepi Popia Pisang




Pagi ni sarapan dengan popia pisang. Pisang ni abah yg bagi hari sabtu lepas, tengok pagi ni dah masak so kita goreng la. Boring makan pisang goreng dengan tepung tu, apakata buat popia pulak. Actually dah banyak kali buat popia pisang ni, kali saya nak share sebab rasanya memang sedap dan rangup.


 

Bahan-bahan dan cara membuatnya:

1)    Kulit popia
2)    Pisang (terpulang nak pakai pisang apa, kali ni saya buat pisang abu. Sebelum ni dengan pisang emas dan berangan pun pernah buat, ok je..)
3)    Telur (untuk gam kulit popia nanti)
4)    Sedikit gula (terpulang, kalau pisang masak ranum mungkin tak perlu)


Kupas pisang dan belah dua. Sediakan kulit popia dan letak pisang kat tengah. Sebelum balut pisang tu dengan kulit popia, letak gula at atas pisang tu, gamkan kulit poipa denga telur. Dah siap dan ready untuk digoreng. Selamat Mencuba!


Thank you for reading this blog!





No comments:

Post a Comment